Vereniging De Noorderspeeltuin

 

Geschiedenis van de vereniging

 Krantjes 1910

 Terugblik eeuwfeest 2008

 
GeschiedenisBestuurActiviteitenJordaans Muziek FestivalDe PeuterspeelzaalRoutebeschrijvingSinterklaasfeestContactTerug naar hoofdpagina

 

Vereniging De Noorderspeeltuin is opgericht in 1908.
Jammer genoeg hebben wij niet of nauwelijks informatie over de periode 1908-1983.  Over de start van de vereniging is weinig bekend. Wie heeft de vereniging opgericht? Hoeveel mensen waren lid? Wat waren de activiteiten, als die er al waren? Wie weet iets over de "bioscoop" waar (waarschijnlijk op zondagmiddag) de kinderen film konden kijken?

Heeft u wellicht informatie over onderstaande foto?We weten wl hoe de leden van het eerste bestuur er uit zagen; helaas zijn namen ons onbekend.

Kortom, we zijn op zoek naar informatie om deze pagina "back-to-date" te maken.
Stuur of email uw informatie naar: De Noorderspeeltuin, p/a R. van Beusekom, Egelantiersstraat 230 B, 1015 PT Amsterdam.


Een niet-gedateerde foto die het terrein van de Noorderspeeltuin laat zien vrdat de Speeltuin er was. De foto moet dus van vr 1908 zijn.


Een tekening uit het Stadsarchief - de plattegrond van het Noorderspeeltuin-terrein.

 

Wat weten we wel?

We weten dat het terrein ooit een begraafplaats is geweest, het Karthuizer Kerkhof. Dit kerkhof was in de voormalige kloostertuinen van het Karthuizer Klooster, en is als zodanig in gebruik geweest tussen 1602 en 1860. Hier lagen stoffelijke overschotten van natuurlijk bewoners van de Jordaan. "Amsterdam lacht waar het eens heeft gehuild," zullen we maar zeggen.Het kerkhof is ooit voor een onbekende artiest inspiratie tot deze tekening geweest.

Noorderspeeltuin nieuwe stijl

In 1983 heeft de vereniging een nieuw clubgebouw gekregen (zie de foto op de hoofdpagina). Toen is ook de speeltuin helemaal gerenoveerd. Vanaf dit moment was de speeltuin gratis voor iedereen toegankelijk. De opening van de nieuwe speeltuin en het clubgebouw gebeurde door wethouder Roel Walraven.


Deze foto is gemaakt tijdens de opening in oktober 1983. Helaas is de krant waarin deze foto verscheen ons niet bekend.

Het nieuwe gebouw is ontworpen door Henk Velthuizen en is, net als vroeger, voorzien van puntdaken waaronder muziekvoorstellingen gegeven kunnen worden.
Dit heeft dezelfde uitstraling als het tentdak van de muziektempel van vroeger.

Amsterdams Archief, 1926
U ziet het, het Jordaans Muziekfestival was ook toen al populair !

Een paar citaten uit het persbericht dat rondom de opening van de nieuwe speeltuin verscheen:

"Tot voor kort was dit een grimmige afgesloten plek met zware gemetselde pilaren en dikke ijzeren hekken bekroond met prikkeldraad. Velen was het niet duidelijk, dat daarachter ook nog een overigens zr verouderde speeltuin lag. (zie foto hieronder). Nu ligt er de eerste open speeltuin van Amsterdam, een experiment voor de Speeltuinvereniging n het Amsterdams Speeltuin Verbond (A.S.V.). Een experiment, dat juist op deze plek in de Jordaan, met weinig openbare speelgelegenheden, op zijn plaats is."

   

 

 

 

 

"De open ruimte is van alle zijden toegankelijk, maar spelende kinderen lopen nergens direct de weg op."

"Het terrein wordt beheerst door een zorgvuldig gespaarde en ingepaste oude boom, die met zijn machtige kruin reeds lang het terrein domineert."

"Niet alleen de tuin zelf, maar ook het ontstaan is uniek te noemen. Het initatief is vanuit de buurt gekomen, buurtbewoners ergerden zich aan de verwaarloosde staat van de speeltuin en het feit dat de mensen van de speeltuinvereniging zich met een dergelijk gebrekkige accomodatie moesten behelpen. Zij zagen ook de mogelijkheden om van zo'n plek veel meer te maken voor buurt en speeltuin."